Tuesday, September 07, 2004

Portræt af Eva Cassidy DR1 (Danish)

ARKIV
Dokumentar/ udenlandsk
Portræt af Eva Cassidy
DR1 31.03.04 / 22.00

Portræt af Eva Cassidy

Den amerikanske musiker og sanger Eva Cassidy døde af hudkræft i 1996 kun 33 år gammel. Mens hun levede var hun kun kendt af få - syv år efter sin død sælger hendes plader i million-vis og har bl.a. slået Robbie Williams af den engelske hitlistes 1. plads. I dette stærke og rø-rende portrætprogram fortælles historien om den unge kvinde med den store stemme, der bl.a. sang Judy Garland-klassikeren ”Over the Rainbow” så det risler i sjælen velvære.

Historien om Eva Cassidys liv og især hendes eftermæle er på en gang både ulykkelig og enestående. For hvem kunne ønske sig noget bedre, end at millioner af mennesker verden over, syv år efter sin død, stadig står i kø for at købe ens plader - og så mange, at de får både guld og platin hver eneste gang?

I sit alt for korte liv havde Eva Cassidy ikke meget andet end sin utrolige stemme, sin familie og en række nære venner, der troede fuldt og fast på hende. Berømmelse havde hun ingen af, og hun stred sig igennem dagen og vejen med småjobs og den smule, hun kunne tjene på sin stemme.

Manden i Evas liv

Som 23-årig mødte hun den mand, der skulle ændre hele hendes historie for eftertiden - produceren Chris Biondo. Han forelskede sig i Eva Cassidys fantastiske stemme - og en overgang også i Eva Cassidy selv. Gennem de næste ti år dannede de et meget tæt - og en overgang også privat - parløb.

Eva Cassidy var en genert, lidt tilbageholdende pige, men Chris Biondo vidste, at han nok skulle få gjort hende og hendes stemme til noget stort en dag. Han arbejdede intensivt på at udbrede hendes talent, bl.a. ved at arrangere koncerter for specielt inviterede pladeselskabs- og pressefolk. Og ved hundredevis af optagelser i sit studie, hvor den generte Eva Cassidy, der til tider led af sceneskræk, tillod sig selv at synge frit fra leveren - dét der faldt hende ind, og dét hun holdt af.

Men Chris Biondo nåede aldrig at få overtalt nogen af de ellers mange interesserede pladeselskaber til at binde an med Eva Cassidy. 2. november 1996 døde Eva Cassidy af hudkræft, og på det tidspunkt havde hun kun udgivet to ting: En duetplade med den lokale blues-hero Chuck Brown og hendes første selvfinancierede soloplade ”Live at the Blues Alley”, som udkom kort før hendes død.

Udgav mindeplade

Chris Biondo var knust over sin nære vens alt for tidlige bortgang. Han samlede alt, hvad han kunne finde i sit studie med indspilninger af Eva Cassidy og afleverede det til hendes familie med besked om, at de kunne gøre med det, hvad de ville. Familien besluttede at hylde deres døde datter og hendes talent ved at udsende albummet ”Eva by Heart” med nogle af de mange optagelser med Eva Cassidy.

Og så skete det underlige - ordet og musikken spredte sig fra øre til øre om denne vidunderlige sangerinde, der i løbet af meget kort tid havde en enorm fanskare ikke bare i Washington og USA, men over hele verden. De mange fans krævede mere - og familien udgav endnu en række sange med Eva Cassidy på albummet ”Songbird”, der bl.a. indeholdt Eva Cassidys meget smukke og personlige fortolkning af ”Over the Rainbow”. Netop dette nummer kom for den engelske radiovært på BBCs morgenprogram, Terry Wogans ører. Han faldt fuldstændig for nummeret og spillede det så heftigt i sit program, at det i løbet af kort tid blev et regulært hit.

Det første til en massiv efterspørgsel i England af Eva Cassidys musik - og albummet ”Songbird” gik ind som nr. 1 på den engelske hitliste. En meget dårligt optaget video af sangen blev redigeret til en meget dårlig musikvideo - og den endte med at blive det mest ønskede nummer nogensinde på TV-programmet ”Top Of The Pops” på BBC.

Siden er fulgt flere pladeudgivelser med Eva Cassidys sange - bl.a. albummet ”American Tune” som altså gik direkte ind på 1. pladsen på den engelske hitliste og forviste Robbie Williams til en lavere placering.

Vist over hele verden

TV-programmet, som DR TV nu viser, har været vist over hele verden - bl.a. har seerne krævet tre genudsendelser på svensk tv, og den amerikanske tv-station ABC blev også nødt til at genudsende programmet for at tilfredsstille sine seeres krav. Portrætprogrammet følges af den eneste koncertoptagelse, der findes med Eva Cassidy.

Og et eller andet sted ”Over the Rainbow” sidder Eva Cassidy forhåbentlig trods alt og glæder sig over, at kunne - selv efter hun er borte - gøre så mange mennesker over hele kloden glade bare med sin helt fantastiske stemme .... det hun allerhelst ville.


Pressemeddelelsen er offentliggjort 08.03.04 / 16.14